October 23, 2010

Yusra nak jadi atlet OLIMPIK.


Haa, tengok apa yang yusra tengah buat kat dalam pic atas tuh? Tu la hobi or maybe kemahiran baru Yusra. Nak kata baru tak jugak sebab b4 raya lagi dia dah dok busy exercise atas treadmill usang tuh..yang peliknye dia punye speed leh kalah makcik2 sedara dia..


Hmm, laju gak anak ibu nih merempit berlari..kite yang melihat ni pun kadang gerun tengok kelajuan yang digunakan..xpela yusra..jangan tergolek jatuh udah..

p/s: kena letak signboard hadlaju kat tepi treadmill tuh..huhuhu.



October 22, 2010

Morning and selamat buat semua..


Good morning all..

Mmm..pepagi yang amat surprise berlaku dlm diri Nur harini..

1. fon xleh bluetooth pic msuk ke lappy..sentap jap..
2. yusra bangun awal pagi..semangat nak kerjasama la tuh..ho3..
3. terjumpe dgn rakan blogger yang gune profile pic yg same dgn Nur..citarase gmbr yg same..ahaks..
4. selera makan Nur dah nak kembali normal..kire ok la dah nak de selera balik..
5. baru perasan birthday FIL same tarikh dengan birthday nenek belah arwh mak mr. hubby ( panjangnye) ..21 Nov..

Pepun..tiap hari perlu dihadapi dengan tenang & gembira..rase bertuah bile sedar yang masih ramai "insan" yang masih memilih kita sebagai rakan..Thanks bloggers..^__^

p/s: beautiful feeling is here..

Buku baru Yusra

One early morning, lepas yusra dah siap mandi..

Yusra: ibu, ni ape ni?

Ibu: eyyh..buku baru la..sape bagi?

Yusra:atuk..(tangan dok tunjuk2 kat bilik atuk)..eyy..buku cantik la..(sambil bulat2 mate+sengih2)

Ibu: mestila cantik..dia tulis ape?

Yusra:bulan.

Ibu:lagi??

Yusra:A,B,C..

Ibu:lagi dia tulis ape?

Yusra:one two three..alif ba ta..kartun..elmo..burung..lembu..dog..fish....yadayadayada...(sambil mulut kumat kamit pergi kat atuk suh atuk tlg bacekan)

Ibu:haaaaa?????

Sekali tengok buku nursery rhymes daa..

p/s: yusra suke dapat buku tp lepas dah jemu bace dia boleh wat buku2 tu as tempat anjal kaki utk lompat2..ish3..xpatut tul..

October 20, 2010

sindrom apekah ini??

sekadar hiasan even pernah gak napping atas lappy..

Ape jenis sindrom demam la yang Nur kena ni..dari stat belum raye lagi dianye muntah sampai muntah air dah..tapi bile masuk raye ke2 leh lak de selera makan..(Kebetulan FIL wat open house menu nasi lemak)..fuhh, makan betul la time tu..tapi esoknye dah start balik takde selera..cium bau nasi lemak pun dah pening2 lalat

sebut je kuah kacang, nasi impit, rendang..(mmg my fav. Kalu leh sekali makan leh tambah 2,3kali)..tapi tu la.. nak menulis ni pun leh wat rase loya..memang xtau nape tekak ni asik nak makan roti biskut je.. explain lebih pun xtau nak story camne..

pegi klinik pun sudah.. beli ubat pun sudah.xtau nak jupe doktor untuk berape kali lagi..sampai xlalu nak makan koleksi ubat+jemu dok ngadap muke orang yang same sakit..sangat sedey dengan diri ini..sampai berat pun dah turun 5kg.. pepun, harap kengkawan doakan yang terbaik ye..sekali sekala dapat MC ok gak tp kalu MC memanjang sape yang x susah hati..

p/s: hari2 makan roti gardenia..sob4..

October 19, 2010

bersara seketika dari dunia blog..


Jumpa lagi kita dalam blog nih..mesti pelik apasal la blog nih cam dah beku xde wishes raye bagai b4 this..owner blog ni pun sedey tau pasal too many things happened a week b4 raya:

1) Busy nk kemas rumah..last2 kemas mane sempat jer..
2) Demam, batuk, penin, muntah, cirit..korg sebut je la penyakit org lemah antibodi semua Nur dapat.
3) Xde selera nak makan..lagi teruk 4days to go to raye leh lak xleh jamah nasi..sure muntah balik..till now, selera mkn still nan ado..kurus sudah..
4) Sikap melalak+mengada2 yusra mintak didukung makin membuak2..nak ibu je yang dukung..dengan ayah leh lak maintain baik..

Bile badan dah letih, minda dah jerih..hasilnye blog ke mane, bisnes pun ke mane..plan mmg baik tp 85% je accomplished..so, pada kengkawan blog, Nur mintak maaf ye kalu de tersilap kate/bahase..harap dimaafkan..

p/s:tahun berpose yang amat mencabar diriku..yg atas tu jz nak gtau bukan betul2 nak bersara drp blogging yer..he3..

September 2, 2010

Hobi baru ke ni??..ke copy cat??

siap request urut sambil layan elmo..

Ni kisah anak dara ku..dah pandai demand suh wat something untuk dia..So, adela 1malam tu..time dia nak tido..(tapi xde pun sharply tido ikut time) agak lepas dah penat main tendang2 bola, dia pun naik atas tilam..molek je baring sebelah...

Tetibe.... ibu..nak urut...sini..yang sini pun..Aikkkkk..ni dah terbalik kot..selalu ayah dia yang mintak urut belakang lenguh2..Ni si Yusra pun dah pandai nak lenguh2 gak ke?? Nur pun urut je la sambil picit2 kat belakang badan dia..

Auww..auww..bunyi Yusra kena urut padahal ibu dia nih picit pun cam xpicit..Alahai..leh tahan gak dia nih..try picit peha dia lak..Uishh, lagi kuat auww2 dia tuh..ceh, kelakar je Yusra nih..

Lately, Yusra pun macam extremely upgrade her skills-nyanyi, counting, playing..naik turun tangga sndri pun dah pandai. Pepun, kalau Yusra dah pandai baca nanti..ibu harap Yusra dapat baca N3 ni dan tau yang Ibu amat2 sayang pada Yusra..Sayang Yusra selalu..

Love Yusra soooooo much!!!

n.b:Harini birthday Yusra...Yeay!!!! Selamat Hari Jadi yang ke-2..

August 30, 2010

Sepetang yang damai...

Last weekend, encik hubby ku tetibe berkata..pas asar jom siap..Errr, alamak..nak gi shopping ke pepanas camni??hukaloh..pehal la mood raye tak datang2 lagi nih! sangat2 kronik tul bile daku berjiwa begini..Nak gi mane yek?? So, dengan malas2 kucing, Nur pun siapkan la yusra dulu..ibunye tempek2 bedak, sarung tudung..tadaa..dah pun siap..tak sampai seminit pun..

Urmm, naik motor ke? takpe la..leh cuci mate kiri kanan atas bawah..aircond pun keliling gak..hu3..Lebih kurang 10 minit, kitorang pun dah sampai ke tempat yang dituju..Eyy, playground la..padan la si Yusra dah nyebut Eyy..eyy..sambil tangan dia dok tunjuk2 ke taman tu..baru je jejakkan kaki ke tanah terus berlari pecut dia tuju ke buai..ibu..buai laju2..Nur pun ok je la..

Dah lame duk Klang tapi baru ni 1st time ktorg gi playgrond kat Jalan Istana ni..cantik pun ye..panas pun tak terase bab banyak pokok & pondok..So, korang layan2 la pic kat bawah ni..Yusra kalau dah jupe buai..takde dia nak memandang mainan yang lain..So, peace y'all..

nampak tak budak pempuan tu..mintak senyum nak amik gambar dia sekali..10 saat pgg fon kamera, 10 saat gak dia sorok kepala bawah meja..atlast dapat gak snap kepala dia..hu3

petang yang baru nak ramai..

cam gayat..1st attemp naik buai secara solo..dulu buai baring..sekarang buai duduk pulak..

aku merdeka! seyes tak nak turun2 dah pastu.. nak balik kena heret..

n.b: Salam kemerdekaan buat Malaysia & bloggers..Merdekaa!

August 29, 2010

Aku yang belum shopping raya...Huk huk huwwwaaa..

Agak2 korang2 percaye ke dengan dongengan aku nih?? Ni dah berape pose..Raye pun dah nak dekat nih..Ek eleh, propa je lebih la ko ni Nur..

Ya Allah..apasal la Nur nak tipu..Seyes gile lum shopping hape lg..baju kasut Yusra pun lum hendap2, tak tau lagi nak beli katne..Adoii la hai ibu Yusra nih..mau meraung atuk2nye tengok cucu beraya pakai baju tak semenggah..

Nape la ko tak nak shopping raye lagi? Then raye ni pe yang ko wat?? Actually, lgsir & sarung kusyen still elok lg + dh basuh pun..tggu next week baru psg..Psg awal2 kang, Nur lak meraung tgok Yusra wat graffiti atas sarung kusyen baru basuh tuh.. Baju Nur & hubby..mmm, tgh plan nk beli ke tak bab kitorang memang jenis sangat2 jarang berbaju kurung bagai..

dulu si comel nih dok baring je..sekrg dah panjang langkah..ibu xmenang tangan mulut dok memanggil Yusra..Jangan..Jangan..Jangan..

Lain2.. Ala kadar je..takde la nak meriah sangat..Bab yang penting Yusra happy beraya..Ibu & ayah kendian takpe..

Peace y'all..

n.b: Malas nak berjalan shopping..lagi2 Yusra dah makin ligat..orang dah de kaki, mane mau kena ikat sume..Adoooyyai..

August 27, 2010

Wajib buat..wajib hitung apa yang kita ada..

Salam all,

Hitung apa yang kita ada? Ish, apekah yang Nur nak jadikan isu ni..Maksud Nur, hitung la segala2 nye..amalan, harta, usaha, masa..Actually banyak lagi benda yang perlu dihitung tapi tak perlulah Nur sebut kat cni..

Hitung2 ni jugak akan buat kita sedar status diri kita, tahap mana kita berada..Dah berjaya ke aku? Masih sempat ke aku ni? Tamak haloba ek ghupenye aku ni weh..hahaha..sekadar contoh sahaja. Pe yang penting, dalam bulan yang berkat ni kita perlu menghitung segala apa yang kita ada sebagai cara untuk muhasabah diri kite..wah macam ustazah forum perdana sudeyy..huhuhu..

Haa..ni lagi 1 Nur nak share..Z.A.K.A.T..Korang2 tau kan tiap tahun mesti kite wajib byr zakat fitrah(zakat badan la maksudnye). Tapi korang lupe ke dengan zakat harta, zakat emas, zakat ternakan, zakat tanam2an? Semua tu wajib dihitung untuk kita tau banyak mana bahagian yang kita perlu zakatkan daripada hasil yang kite ada..

Alhamdulillah..tertunai yang wajib sudah..

Tak gune la kalau kita dok tayang gambar kite tengah baring kembang kempis lubang idung sambil kipas2 gune duit berkepuk2, tunjuk ladang sebesar alam, kambing lembu sebesar beca (ish, ade ke) tapi bile masuk bab zakat..nan hadoo.. no no no..xelok ye + takut xberkat rezeki yang ada nak bagi makan family tu..Nauzubillah..

Pepun, apa yang wajib dihitung perlu dihitung..tanda kita bersyukur dengan rezeki yang Allah kurniakan pada kita..Alhamdulillah..Peace y'all.

n.b:Muhasabah & bersederhana..

Hari yang penuh keberkatan..


Alhamdulillah..dah separuh musafir kita dalam bulan Ramadhan. Tambah menarik, Nuzul Quran jatuh pulak pada hari Jumaat. Owh, betapa berkatnya Jumaat kali ni. Moge rahmat mengelilingi kita sepanjang Ramadhan tahun ni.

Sebut pasal Nuzul Quran, Nur baru terperasan yang kita semua dah nak menghampiri penghujung Ramadhan. Lebih glemer kalau kita sebut malam 10 likur. Malam2 yang penuh rahsia Allah dengan salah 1nye adalah Malam LailatulQadar..Memang kagum la kalau korang2 dapat jumpa malam special tuh..

Anyway, buat semua rakan2 muslim Nur ucapkan selamat menghayati hari Nuzul Quran..tanda kita mensyukuri kehadiran pedoman hidup kita ke dunia nyata..

Peace y'all.

n.b: tahun ni korang khatam Quran lagi tak?

August 25, 2010

Tragedi Ramadhan berulang di Kota Bharu.

keratan akhbar Utusan Malaysia

Kenapa la sekarang ni makin menjadi2 kes amuk. Belum pun reda lagi kes amuk di Perak dah tambah lagi 1kes di Kota Bharu pula(berita penuh klik Utusan Malaysia). Adakah manusia semakin lemah untuk mengawal minda gara2 tekanan?Apa punca tekanan mereka sampaikan family sendiri pun nak ditala?? Duit..Ekonomi negara..Iman yang nipis....Semua tu boleh jadi penyebab..Hmmmm..

Penghabisnya..mangsa yang terselamat yang menjadi mangsa trauma kekal. Anak2, isteri, individu yang terdekat..yang lebih tragis..mereka inilah yang melihat segala peristiwa berdarah depan mata kepala sendiri..

amuk di Teluk Intan, Perak

Pepun, takziah untuk keluarga mangsa..Kepada mereka yang mempunyai ahli keluarga yang ada sejarah mental, silalah berhati2.Paling penting perlu pastikan pengambilan ubat&rawatan secara berterusan. Perlu diingatkan..golongan yang "berpenyakit mental" adalah tidak dibolehkan untuk berpuasa. Yes, back 2the basic..syariat Islam sendiri yang menyatakannya..So, kalau dah golongan sebegini perlukan pengambilan ubat mengikut masa, tak perlulah menyuruh mereka berpuasa..Akibatnya adalah binasa..

Peace y'all..

n.b: Sihat jasmani, sihat rohani..insan yang cemerlang.

August 23, 2010

Bazar Ramadhan & Kedai Mama Nur

Salam all,

Masih lagi berpose ke korang2 harini? Harap cond korang pun masih lagi segar bugar even bau bazar Ramadhan kt ujung jalan tu dah masuk dalam lubang idung korang kan..hahaha

Sebut pasal bazar ni semalam Nur sempat la terjah jap kt bazar pekan Nur ni..Act yang semalam tu dia combined sekali dengan night market so sempat la beli barang dapur sikit kt sane..Sangat2 terkejut beli ternampak harga ayam yang mencekik leher..RM6.80/1kg..Owh, kensel aku nk beli ayam..

Bile jengah ke bahagian tengah, mood raya dah membuak2..pe taknye..dengan tudung,kuih raye,kasut2 budak yang comel2 rase cam nak beli time tu gak tapi tahan dulu pasal waktu berbuka dah nak dekat..takut tak sempat masak..Kuih raya pun de jual tapi sangat mahal la pulak..RM25/50pcs..

Sebut pasal kuih raya nih, korang2 dah de pilihan ke?Ni yang Nur nak share sket..Bagi korang2 yang berhasrat nak cari kuih raye yang sedap & murah..pe kate korang singgah blog Nur yang ni lak..tak rugi membeli sebab Nur dah try sumer jenis+sedap pun sedap..Harga pun sangat berbaloi dengan RM18.90/60-65biji..So singgahlah ke sana untuk lebarkan pilihan kuih raya yang ada..
salah 1 contoh kuih yang ade
Peace y'all..

n.b: my fav is krunch & hazelnut. Memang dah tempah untuk raye ni..

August 19, 2010

Mase kecik2 dulu memang kuat berangan..ye ke??

Salam all,

Dah sahur ke korang? kalau dah, jangan tido balik..nanti badan cepat lesu..2x5 ikut pengalaman..Kalu korang nak tau Nur ni dulu kuat gak berangan..pasal suke tengok cerite2 fantasi..tu yang selalu melalut terambik watak dalam drama/filem tuh..kire hebat gak la..tapi karangan BM tunggu darjah 5 baru nak dapat A..kot tak memanjang je dpt uncle Bs..huhuhu

Dulu Astro still takde..channel tv3 pun untung2 dpt dgr suare..kot tak gambar pecah kuar kartun semut je la..(istilah kitorang adik beradik bile tv takde siaran). Area kampung Nur memang terhad+the weakest in semenanjung untuk dapatkan signal radio tv..

Back 2da title..cite yang paling best + sampai sekarang memang takleh lawan cite2 fantasi lain..
Sangat2 suka dan sekarang pun still tak habis layan balik episod2 drama nih thru Youtube..So kalu korang nak tumpang sekaki layan..klik je tajuk drama kat atas tu..

So, enjoy the drama and peace y'all..

hero jahat yang hensem macam husband ku..uhuk..

n.b: mataku merah, badanku lesu..arghhh..takmo demam..takmo!!

August 17, 2010

Yusra dah tak benjol lagi..


Salam all,

Diam tak diam harini kalu umur panjang genap la seminggu kite berpose..InsyaAllah. Yusra pun dah elok demamnye..benjol kat dahi gara2 melompat dan terjelepok lesu ke bucu meja juga dah nampak elok..Alhamdulillah..

Dek kerana melayan Yusra yang benjol dan demam maka ibunye nih agak suram ber'blogging'.. Bukan Yusra sorang je, ayahnye pun same nak berasa demam bagai..Alahai sian lak tengok hubbyku itu..Alhamdulillah Nur lak sihat membulat even lenguh2 abdomen dan kaki2 ni tak terungkap..penat letak belakang..janji muke kena maintain senyum..macam pramugari sudah..kui3..

Tapi yang bestnye, sambil dok melayan Yusra tu..sempat gak Nur jengok2 uncle Youtube..bukan ape..tetibe time tu Nur dapat idea nak cari cite lama yang gile2 best..sampai mimpi2 nak tengok cite tu so nak tau cite ape..wait till my next N3..ok..

Peace y'all..

n.b: hobi baru Yusra..tido dengan sweater pink dia..gara2 demam haritu pakai sweater terus gian nak pakai tiap kali nak tido..stokin yang selalu pakai dicabut2 lak..hmmm..

August 16, 2010

Komik Ujang dlm memori..


Salam all,

Last week Nur de borak2 dgn hubby..ala, cm xbiase lak nk borak2 nih tp yg nih lain sket bab slalu yg open topik is me, myself. Tp kali nih si abg hensemku nih yg start dulu..topik dia life kartunis ujang yg mencabar..So Nur..uhuh..nod2 je mndgr smbil flashback time kecik dulu slalu brebut bace komik tu dgn abg & adik llki ku..urmm..

Komen dia, Ujang skrg sgt lain..xde umphh mcm dulu..bile diselidik upenye dulu krtunis2 ni rmai de prob dgn trademark. Sgt sedih & kesian..tmbah2 lg bile mereka2 ni mnjadi mangsa ats kesilapan sndri..That's why la byk watak yg best2 tak dilanjutkan gara2 penjenamaan semula komik tersebut. Kite lak sbg pembaca tentu2lah lg sedih dgn situasi cmtu..ye la, kartun tu dorg sume yg reka, yg cipta perah otak tp last2 dorg sndri gak takleh bawak pergi karya dorg tu bile dorg berhijrah..

So, Nur sempat la bertapa jap kt blog sorg bro nih..The Jon Jenin Site. Susur balik krtunis2 feveret Nur cm Ubi, Gayour & Tembakau..Moge perjalanan& perjuangan kartunis2 Malaysia sntiase dihargai..peace y'all..

n.b: mane la gamaknye komik Ujang yg lame2 kt umah dulu..urmm..

August 14, 2010

Buang bayi vs gantung sampai mati??

Jangan cabar kerajaan ye!! Buat kamu2 yg takde kewarasan akal hatta lansung tak dpt berfikir bab takde otak. Huh!


Lps 1,1 kes buang bayi kat Malaysia ni..ape nk jadi la manusia zmn skrg..bile difikir2kan, mmg tul la kate org yg dunia ni akan menyerupai zmn jahiliah..penuh dgn org yg jahil, xreti brfikir dgn waras..kalu nk samekan dgn haiwan pn dh x sesuai dh bb haiwan pn pndai cari balik anak dia yg tercicir..


Tp kes manusia nih lain lak+lg dasyat siap campak dlm lubg kumbahan & tanpa sekelumit pun nak rase bersalah dibakar budak yg mmg sah2 dari darah daging sendiri. Mmg keji sungguh gaye hidup camtu..Perhaps golongan sebegitu adlh golongan yg berpenyakit mental/ lebih layak dipanggil org gila berbahaya; sggup bunuh org sbb nk tutup kesalahan sndri..owh, jahil sgguh kamu..

Bawak2 la bertaubat..berani buat, berani la tanggung sndiri beb!! So, lps nih kalu kamu kna ke tali gantung..I'll jz say..Good Luck babe..


n.b: belia benci Golongan Buang Bayi (GBB)..peace y'all

August 11, 2010

1st Ramadhan pnuh syukur..


Salam all,

Alhamdulillah..hari ni kite dh pn start pose..hrp korg2 xde la yg dh raye awal..(bendera merah on 1st day fasting..huk3..) that's 4women tp 4men Nur xtujukan statement td kt korg ye bb mmg2 dh trg kaum adam xkan de alsn xleh pose except sakit yg leh mmbawa kpd kmatian..kire kes cm possibility nk nazak la tuh..serius..

Maybe Ramadhan kali ni still same cm thun lps..pose smbil BF Yusra yg mesti2nye amt mnduge iman..kdg2 tgok Yusra sedap je melekap leh lak trbyg air sejuk di seblik ice box tuh..sabar2..

As Ramadhan is with us, Nur hrp kite dpt byk2kan amal ibdh..kalu dh mmg dh wat kna la lipt kali gandakan dia..kira cm formula math kuasa 2,10,15 la..heh pekebende la Nur ngarut nih..

Nway, meh kite smbut Ramadhan dgn tbh & yg penting skali pnuhi keberkatan Ramadhan dgn amln2 mulia..InsyaAllah..

Peace y'all..

n.b: tringat old fren- bro ramadhan..pekabo la ko ek??

August 9, 2010

Adakah diri kita dihargai???

***sekdr cetusan rase & luahan idea. Tiada kena mengena dgn org2 sekeliling ku yg kusanjungi & kucintai..***


Salam all,

Baru jap tadi urut dahi Yusra yg benjol bab trkena bucu meja..semua gara2 melompat dgn lbih tggi..(cam fmiliar je ayt nih..owh..SO7 song..) si comelku tgh tdo..2yg leh urut dgn aman..klu x mau asik kna tepis je..siannnn...

back 2da title.."adakah diri kite dihrgai??" Xkire la scra ala kdr/sepenuhnya..yg penting dipandang & dihargai..2me this thing is too subjective. Based on my opinion, diri kita mmg sntiase dihrgai & dipandang..even kite xbrape popular pun?? then my answer is YES. So how??

Pernh x korg mndgr ucpn trima ksih time korg byr mknn kt kaunter? or pkcik yg jual sayur kt nite mrket 2 say thanks bab korg dh beli sayur kt kdai dia? or keta korg diberi laluan psl lrg yg korg tgh lalu 2 mmg ngam2 utk lluan 1keta..

If the answer is yes..so surely mmg org skeliling kite 2 mghargai & menyedari akn kewujudan kite..xkisah la rupe kite cmne skali pun BUT it's surely said that we've been appreciated by others..atau dgn kata lain..Diri kite sntiasa dihrgai & disanjumgi..walau tanpa kite sedari..

So..muhasbh kn diri jap..and peace y'all!!

n.b: sory klu N3 nih sounds like sentimental..nway, congrats 2my SIL yg bru deliver smlm..

August 3, 2010

Makcik Petir dtg ke umah semalam..huuu..ngerinye..

Salam,

Tersgt gerun bile nk tulis N3 nih..pe xnye..Nur nk tulis pengalaman semalam brsama Makcik Petir..

Kaget..seram..sejuk..tetibe rase cm angin 1 bdn smpai pening bile nmpak kelibat Makcik Petir snggah ke umah Nur semalam..xde angin, xde signal..alih2 leh lak dia bg salam smbil dok seringai tnjuk susunan gigi baek punye kt muke Nur..


Nur dgn xsempt nk standby kekuda tkwondo trus la bg pelempang kt makcik petir tu..Ish..ish..ish..sgguh xbersopannye aku mnyambut tetamu..tp tamu pe lak yg dtg kala jam 3 pagi??

Lg penin tetibe cam de org libas2 kaki kt muke..wah, mkcik ni dh main ksr..Nur pn try la bukk kekuda tetibe sayup2 dgr Yusra pggil.."Ibu..nk susu..ibuuuu..."
Plap!!Owh..Nur termalu sndri..upenye trmimpi mkcik petir dtg bab syok sgt tgok citer Dottie mlm smlm..Aisehh..leh thn gak ibu Yusra ni mimpi..tp mimpi mkacik petir lak..keh3

So..peace y'all..

n.b: Moral of story..nk tdo bsuh kaki & bace surah amln tdo..

August 1, 2010

Takdir diri kita bagaimana?

Salam all,

Hahaha..nak tergelak lak Nur time wat post nih..pe xnye, taip lappy dlm gelap..nk klik backspace terklik lak enter..so ter'post' la post kosong jap..kehkehkeh..punye la xcited nk wat story bab Nur br je pas lyn tv3..cite best sgt nk dilayan..



Tajuk dia Takdir..yg bestnye psl si Shaheizy Sam nih jd plakon utma dia..Owh, trsgt la teruja utk Nur mnnton lakonan dia yg mmg tip top..Harus mnjadi plapis plakon yg brbakat slps Rosyam Nor..stuju x??

Pepun, cite dia ala2 novel tp the best part is ending dia mmg Nur xdpt agk bb slalunye hero akn dpt pe yg dia nk tp kali nih ending dia si David Teo nih dh bg 'twist' sket..so, mmg de umphh la so xde la klise sgt..

Nway, Nur nk smbg bace novel thru my lappy..hak3..jgn jeles u bab last week br je dwnload novel bicara Hati Damya Hanna..Actly Nur dh de koleksi nvel nih tp bab trtggal kt kmpung..so xkan nk tggu blik kampung br nk dpt bace nvel nih kan? So, the best solution is kite cari thru tenet & Alhamdulillah dpt..

So, xnk bebel pjg..Happy reading to me..To everybody, nite & peace y'all..

July 31, 2010

Wanita 'garam' perkasa - Evelyn Salt

Salam all,


Ho.ho.ho..bile sebut je nama Evelyn Salt mesti ramai dh dpt tgkap sape dia orgnye..Of course la name watak dlm filem Salt. Lg teruja bile yg tukang melakonkan watak E.S tu ialah Angelina Jolie..whoaa..

Xsabar lak rasenye nak tgok filem ala2 James Bond Female nih + kebanyakan aksi stunt dlm filem nih si Jolie ni yg wat sndri..takjubnye kt pompuan nih even dia bru je lps pntang ank kembar. Umur pun dh msuk 35 thn. Nur pun xdpt bygkan klu Nur jadi cm dia..mau semput aku dok berlari, lompat2 naik trak..hahaharuuu..

Pepun kena tggu En. Suami blnje tgok wyg..kalu xdpt g panggung, tggu wat 'panggung sndri' dlm bilik tggu seed dr Jiwang Torrent je la..hahaha..

Peace y'all.

n.b: Slalu klu wat 'pggung sndri' mmg syok bab ktorg leh pause, rewind sume..tp xsyok kalu tetibe de 'trip'..mmg tensen..

July 30, 2010

Ikon Imam Muda Malaysia.

Salam all,

Tentu korg2 dah tau kan psl program realiti keagamaan Imam Muda ni kan? Scra peribadi Nur sukakan format yg digunapakai sama la gak cam Akademi Al-Quran. Tambah2 lg bile final dia akan dibuat secara lansung mlm ni on channel Astro Oasis ( CH 106).

Agk brdebar nak tggu resultnye tp dlm hati dh de pilihan juara..(cm nk pilih calon mnntu lak..huhuhu). Nway, thniah pd calon final Imam Muda Astro; Us. Asyraf & Us. Hizbur. Moga dgn kemenangan yg diperoleh brjaya menarik minat ramai belia utk tampil sbg Imam Muda profesional.

So, jgn lupe layan Program Imam Muda ni yer..Dorg sume dh femes gile smpai 1dunia kenal gara2 Program Imam Muda nih..Jgn xcaye..wink2 ('_;)

Peace y'all.

p.s : Tentu seronok kalu ada antra calon Imam Muda ni dr keturunan lain selain bangsa Melayu (Cina, India, etc..). Masih kagum dgn kredibiliti Us. Ravi & Us. Ridhuan Tee.

July 27, 2010

Akhirnye berjaya gak upload vid..

Salam all,

Alhamdulillah, umurku msih lg dipnjgkan wat smntara wktu..So dpt la mengomel pape yg patut dlm blog nih..

2nd Alhamdulillah gak bb Yusra tdo awal mlm td..huhuhu..(dsr ibu pe la gamaknye ko nih??)..ish.ish.ish..buknnye xsuke mndgr si Yusra ni dok pok pek pok pek tpi tlge tp bab dh nk dkt 2mggu asik nyanyi lagu nenek2 kul 12mlm-1pg smbil kaki kepak2(sebut K-Pak2) kna bdn ktorg..Almaklum ler tdo tgh2..best la dia kna himpit..

Hrni angin elok rasenye..agak dh sian kt ibu ayah bz sok nk kije..kot x smpai pose la kot dia dok nyanyi lagu smpi ke sahur..huhuhu..haruuuu..

July 26, 2010

Lame giler aku x update blog nih...

Salam all,



Pelik rase nape dulu2 Nur rajin ngadap blog then tetiber mghilangkan diri..Mrajuk kah dia? atau dlm kesusahan kah dia?? Nway thanks for buddies yang prnah brtanye or terpikir ke mne Pn Nur nih dh lari..

Honestly, Nur tgh bz. Se'busy' SPM student yg nk peksa xlame lg..frm last 2months Nur tgh berperang dgn mase. Tul la org kate, mase itu mencemburui kite..pe xnye sumenye rase cm xsempat nk siapkan.lagi pulak plan nk bisnes hamper..(which is my earlier plan b4 de blog lg)..So yg bwh ni is 1 of my collection.

Amacam? De sape2 yg berminat nk wat tempahan??Harga blh dirunding..Jz email Nur kalu korg2 minat nk wt temphan yer..Sesuai utk dijdikan sbg goodies utk jemputn/peserta function esp nk dkt Ramadhan ni haa..

Pepun, slmt beristirehat buat semua..and peace y'all!!

May 10, 2010

Update & new contest by YTT

Salam all..

Penat berkenduri spnjg mggu ni
adoiyy sane..adoiyy cni..
dah tuo ghupenye..
pepun tahniah utk spupu mr.Suami


haa..ni citer laen lak..
Nur nk share dgn korg psl contest dri YTT
open for everybody
blogger / non-blogger

Syarat dia amtlah mudah
klik SINI utk details..

Jom join sesame bg meriah suasane!!!

May 4, 2010

Kursus Pengajian Tafsiran Mimpi peringkat Ijazah Kedoktoran..??

Salam all..


huehuehue
cam xcaye je bace tajuk N3 kt ats ni..
hrni front page paper Utusan
de kt sudut kecil sblh kiri
tertempek citer psl nih..

cam mgarut je bile bace
tp memg tul name course nih
siap bgtau nk wat twran pgjian
ijzh srjna muda, srjana & kedktoran

tp jgn silap..
course nih xde kt M'sia
cume de kt Arab Saudi..bakal ade actly..

Menurut pengendali laman web ilmu tersebut
Takwil mimpi juge sbhgian drp care kite
mmberi kaunseling kpd seseorg..

Owhh..kirenye course ni
same cam course kaunseling yek??

~Kursus Pengajian Tafsiran Mimpi~

May 3, 2010

Faizal Tahir wat hal lg...

Salam all..

ni sambung yg smlm punye la..
gara2 penin xtau channel mne 1 nk tinguk..
pnyudahnye..
asl ikln ntv7 tukor tv3
asl ikln kt mntor tukor la balik chnnel AIM

so, balik smule pd tjuk N3
si "Faizal Tahir wat hal lg.."
klu dulu dia prnh dgn isu bukk2 baju
tp lps dh kna dendawt krja aml
trus tobat xnk tyg dada
whch is good 4 him..
kut x trgode we all kann..

pas pade tuh dia tukor lak dgn habit baru ni..
2pn klu korang2 prsan la..
.."suke baling2 brg"..

igtkan mkcik Senah je yg suke baling2 brg kt pkcik Leman
upenye abg Pejal pn same je ghupenye..
klu dlu hbis gitr dia baling
onstage HotFm BigJam
punce strap ptus..



yg smlm lak
agk bab smlm dh xde bnda dia leh baling..
dia cbut then cmpak dianye
glasses yg mhl tuh..
~alahai..~

pepun FT mmg best wt show..
leh jd MJ M'sia ko..
MJ bukn Mk Jnde tp Michael Jackson la toh..



jom layan vids2 ni
smbil sdekah AlFatihah utk arwah2 sume..
..AlFatihah..

May 2, 2010

penin xtau mne 1 nk tgok..hukhukhuk..

Salam all..

wah wah wah..cuti ni tul2 cuti sakan..
pe xnye blogwlking..N3 baru sume ntah ke mane..
sok dh nk kije (almk kene ke??)
bru la mood nk ber'blogging' mari suda..

ni N3 pndek je..xmo pnjg2..
bab yusra pn dh wat psr lmbk kt tepi ni haa..
psr lmbak tu mainan sbakul dia tu la..


mlm ni klu korg xke mne2 duk la lyn TV
best tu progrm mlm ni
tp yg xsyoknye AIM start saing Mentor lak..
Urgghhhhh..

mybe de gak antra korg yg dok lyn AF
yg 2 pn time yg same depa dok tyg..
lg skali...urgghhhhhhhhhhhh..



AIM vs Mentor vs AF..
nmpk cm nk gado..tp bukn gado pe..
gado rebut sape dpt rating tggi mlm ni..
ppehal kite tggu rsult dlm paper sok ye..

better Nur lyn Yusra
smbil pkena susu hngat + bskut kering..
...yummyyy...


April 30, 2010

Contest baby comot mamam

owhh..owh..owh..
angin meroyan nak join cooonntesst jer harini..
so klik je SINI klu nk join skali.

Nama baby : Nur Yusra Bariyyah
D.O.B : 2 Sept 2008


So pn penganjur suh story pe aktvt kgmaran Yusra..
mm yg plg trkni dia suke mgaji..
so Alfatihah & 3Qul Alhamdulillah la dh leh ikut2 bace
even xbrbutir pn sgt..
lg..suke la mnonton krtun & brjoget2..
so klu tgh ajk mgaji tuh dia nmpk krtun & dgr lagu..
sure tune ngaji tu trus tuko jd discodut..
(pekebende lak ni Nur mrepek)

tp klu kt pic ats tu
tu la bnda lain yg Yusra suke wat..mkn aiskrim cklat
evn rse cm sjuk2 smpi pejm2 mate thn
tp dia still nak rase gak..
~nnaaakkk aishklemmm..~

Contest seiras wajah Musim ke2

hehehe....
jom layan contest lg..kali ni anjuran UmmiAbbiQis..
g sggah blog dorg klu nk join skali yer..


  Nama anak : Nur Yusra Bariyyah
Nama glemer : YusraD.O.B : 2 Sept 2008Nama pggilan ibu : ibu
Nama pggilan bapa : ayah


ooo..persamaan mereka tntu2 lah kulit yg putih gebu..mulut yg comel..
dan lg 1 tang telinga tu paling2 ketara la sesangat2 nye..
time ni pun kalu nk ckp pipi sme naik leh gak..
tp skg ni je dh lain sket
bab memasing dh kuat berkije & brmain..
~hohohohoho~

dgn Nur pe yg same??
maybe mate je kut..prgai Yusra still brubah2
so xleh nk ckp ikut sape..
tp yg pasti cerdik dia tu ikut Nur la..
(warghhhhhhkakakakka..gelak jahat nye ibu Yusra)

to ummiabbiqis thanks anjur kan contest ni
yg lain klu berminat sile terjah link beliau..



April 29, 2010

CT Nurhaliza confirm pregnant 1st baby!!??

Salam all..


Whooooooooaaaaaaaaaaaaaaa....

sure sume rase cm sronot sgt kan?
Msti excited nk tau bape buln dh si CT ni dok sorok
perut yg dah nak membuyong tu..
kt hosp mne dia wt check up??
lelaki ke pompuan..

Owh..trlalu awal nk diperkatekan..
CT pn siap ckp yang..
kalau buleh dia xnak heboh2 dulu
org2 tua pn de ckp
xelok kite sronok sgt bab takut suke2 mngundang tawa..

Ish..ish..ish..Nur pn xnk wat spekulasi ni pjg2 sgt
ye la bukan pe..
:
:
errrrrr...
:
:
sebabnye................
:
:
mmmm....
:
:
Nur sndri yg create banner ni..
So kalu korg nak create pape jnis wording
utk sndri pnye sign pun korg leh create sndri
cam yg kt bwh ni..

Nak try ke??? Klik SINI utk create sndri sign2 korg..

So, cite psl CT prgnant tu xtul la..
doa gak dia cpt prgnant
tp xde rzeki lg katenye..

hehehe..lawak pagi khamis..

~ lalalalalalala ~


April 28, 2010

The day after tomorrow..sungguh2 mencemaskan..

Salam all..

Korg2 tgh rehat2 ke?
Nur tgh rehat2 gak smbil tnton TV2
Cite yg amat2 mnarik..
cemas pn de gak..
The Day After Tomorrow..
sape dh tgok sile angguk2 pale..


sape lum tgok Nur sgt2 syorkan
utk korg2 tgok citer ni..
byk mengisahkan ttg kesn "pmnsan global"
atau atuk nenek kite slalu sebut2
.."Global Warming"..

Owh..mirip2 kiamat kalu sape tgok ni..
ikutkan kiamat lg la dasyat..
pe la nsib kite sok luse kalu dunia ni dh mrajuk dgn sume org
xnk serve jdi dunia yg baik..

Ya Allah..lindungilah kami sekalian umatMu ya Allah..

Road Trip with My Broadband

Salam all..

Haa..kali ni Nur nk share dgn korg cmne road trip Nur dgn Broadband Nur..
Berkebetulan lak last weekend Nur & family de turun ke Cherating
dan ber berkebetulan gak la mr Nuffie kite suh wat N3 psl ni
mm..cam nk citer sume tp takut de yg borink lak..

Actly, mlm B4 ktorg gerk Nur dh siap wt list pe brg2 yg prlu bwk..
Sgt penting utk list down takut luper..
Ye la..dgn brg en.suami, brg Yusra..brg2 Nur lg..brg2 utk kije..
mm..& sgt lah mengong kalu tetibe brg yg sgt pnting
utk kiter gune stiap hari
tp lupe nk dibawak..
cth mcm WiGGY kt bwh ni..

Owwhh..rase nk nanges je kalu trtinggal..
Bab prnah jadi so tu yg extra cautious tuh
tiap kali jln je mst de list
huhuhu..


Smpi je kt area Cherating tu ktorg trus je cari chalet yg murah2..
byk plihan tp sygnye byk dh pnuh..
tp Alhamdulillah pas 20min pusing2
ktorg pn dpt la 1 chalet murah kt sane..
Cherating Duyung Beach Resort
(leh gak klik SINI utk list resort/motel yg lain)
jgn xcaye RM50/nite u..
ktorg dpt murah pas dah gesel2 bahu dgn owner chalet tu..
Auwwwww.....

tmpt pn strategik kedai mkn pn dkt
tp syg coverage lak xde
kije pn dgn hati yg kurg tnteram
and spend 1nite without any coverage..
(dlm hati berbuku2 bile la nk de line kt cni..)
ke nk kena vote area kt dorg nih..


ketaku laju gagah memecut..nk cri cverage punye psl..

Soknye sggah Kuantan
Jejak je bndr Kuantan...
weewwwwitttt..the world is fully open ko..
WiMax skli suda mari..
so pe lg..en.suami la yg tibai mroyan dpn lappy

Nur cume mmndg sepi smbil lyn Yusra..
kerling2..jeling2..
tp xleh kaco..org tgh kije..
nk wt cmne..lappy pn de 1 je..
drp blogging better en.suami hntr report piling kt boss
sian dia trgodeh2 kt lappy
umpama hrimau yg kelpran xckup mkn..
hohoho..gnsnye prumpamaan nih

Nur sbg isteri mithali sskli de gak kebil2 mnje kucing prsi
nk tmpg lappy seploh jari bagai
tp still xsmpt gak bab Yusra sbuk mlompat2 ats tilm
Argghhhhh.....
skali lg mlm ku sepi tnpa berblogging..
huuuuuuu....

so smabil2 tu korg layan je projek Alpha season2 utk ep8-10 kt bwh ni..

~layannnnnn yokk~



Niki Cheong is the first featured blogger of Season 2! He blogs at http://nikicheong.com/blog on issues of local interest, global interest and of no interest at all.



Jojo Struys continues grilling Elaine Daly for the scoop on Niki Cheong! Some tidbits Jojo dug up: Niki is an epic fan of a certain 90's pop group, and... is Niki attached at the moment? :)Finally, Niki also reveals something he's working on that will take the Project Alpha team up, up and away... what could it be?



Niki Cheong and Jojo Struys are about to fly to London to meet Singaporean blogger Xiaxue! But before that, Jojo has a close call with her luggage limit D:


Project Alpha Season 2 is presented by Adidas Action 3 and supported by P1 and MAS.

Dulu punggung JLo..skg ni ibu jari Alonso lak..

Salam all..

agk lewt wt N3 hrni..pepun Nur nk share ttg 1 bnda
de kaitn dgn tjuk N3 kt ats..
Kishnye driver F1 Spain; Fernando Alonso
dpt prlndungan insurans sbyk 10jute euro(RM42.6 juta)
huuuuuuu..pkcik kayooo!!

ibu jari yg mahal..

Actly, institusi kwgan Spain cum pnaja Alonso & Ferrari
dh serhkn polisi insurns nyawe & eksiden
trmsuk "prlndungn Khas" utk ibu jari Alonso..
katenye.."ibu jari Alonso perlu utk drive keta F1 &
jd smbol kmnangan & tnda yg sgala2nye trkwl.."
kire cm lntik ibu jari jdik duta la ni kott..

Nape xlantik ibu jari Nur je?
dh la mulus, gebu, & gemookk g2..
sure pstu bank tu bankrap ps ibu jri Nur jdik duta dorg
bab xmndtgkn hsil lnsung..
harharhar..
:
:
:
:
:
:
cm xmsuk akl pn de kan??